Kunstlokaal42 Stadskunstenaar en stadskunstenaar junior

Tahné Kleijn en Anna Bosker
Stadskunstenaar en Stadskunstenaar Junior
Goeikes 2

De achtenzeventigste editie van Kunstlokaal42 staat in het teken van stadskunstenaar.Tahné Kleijn. Zij introduceert de Stadskunstenaar Junior Anna Bosker en presenteert tevens ‘Goeikes 2’. Helmonds fotoboek Goeikes 2 staat helemaal in het teken van Lucas Gassel.

Op 31 december 2019 eindigde de eerste termijn van Stadskunstenaar Tahné Kleijn. Waar haar voorgangers na een jaar moesten stoppen mag zij er nog één extra aanplakken. Toch biedt ze ruimte voor nieuw talent. De zoektocht naar een Junior Stadskunstenaar startte eind november. Tahné Kleijn ging op zoek naar een danser, schilder, muzikant of filmer die voor een maand junior stadskunstenaar wil zijn. Junior Stadskunstenaar word je niet zomaar. Kandidaten moeten bij hun aanmelding een plan indienen voor hun maand. Daarnaast is een online portfolio met voorbeelden van het werk (op bijvoorbeeld Instagram of YouTube) een must.

Uit negen inzenders heeft de jury Anna Bosker gekozen als junior stadskunstenaar. Anna Bosker zit op OBS Brandevoort en wil daarna naar SintLucas, vakschool voor creatief talent. Met haar project ‘Natuurlijk, Helmond’ wil ze laten zien hoe mooi de natuur in Helmond kan zijn. Aan het eind van de maand sluit ze haar junior stads-kunstenaarschap af met een presentatie.

Voor de tweede editie van Goeikes is het thema ‘Het jaar van Lucas Gassel’. Daarbij daagde Tahné Kleijn 13 fotografen uit zich te inspireren op de middeleeuwse Helmondse meester. Een schilder die zijn sporen verdiende met zijn landschappen en als een van de eerste kunstenaar vrij werk heeft gemaakt.

De fotografen maakten gebruik van zijn middeleeuwse leven (waarin hij onder andere van Helmond naar Brussel ging), zijn opbouw en compositie en de manier waarop hij de bijfiguren een wel heel belangrijke rol heeft toebedeeld. Dat alles resulteert in 12 spannende series met elk een sterk eigen thema.

Het belooft woensdag 18 maart dus weer een boeiende avond te worden.  En zoals altijd is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Tahné Kleijn
Tahné Kleijn (Helmond, 1990) studeerde in 2015 als fotografe af aan de AKV Sint Joost in Breda. Sinds haar afstuderen heeft ze verschillende opdrachten gehad. Onder meer voor ABN AMRO, de Provincie Noord-Brabant en voor Rijkswaterstaat. Daarnaast verkoopt zij werk in binnen- en buitenland.

In Helmond is Kleijn vooral bekend als initiatiefnemer en projectleider van ‘Goeikes – Helmonders in beeld’. Goeikes won begin december 2018 de Carat Cultuurprijs.


Anna Bosker
Anna Bosker is 11 jaar oud en zit op OBS Brandevoort. Later wil ze naar SintLucas, vakschool voor creatief talent.

Datum

mei 13 2020
Verlopen!

Tijd

21:00
Categorie