Kunstlokaal: The making of ‘Altijd in het Nu’

De 98e editie van Kunstlokaal42, op woensdag 17 januari 2024, staat geheel in het teken van actieve oudere kunstenaars, zeg maar de 65plussers met (nog steeds) een staande praktijk. Te gast zijn hoofd Cacaofabriek Expo Julienne Tullemans en curator Bert Loerakker.  Zij komen vertellen over de totstandkoming van de aan dit thema gewijde expositie ‘Altijd in het Nu’, die nog te zien is tot 11 februari 2024 in de Cacaofabriek.

Hoe beïnvloedt het ouder worden de artistieke praktijk van kunstenaars? Wanneer komt het ultieme meesterwerk, als dat al gebeurt? Waar komt de drive vandaan om alsmaar meer te maken, terwijl niet al het werk goed terecht komt en gezien wordt? Bert Loerakker, zelf een actieve oudere kunstenaar, is curator van ‘Altijd in het Nu’ en selecteerde samen met de artistieke commissie van De Cacaofabriek Expo acht kunstenaars op leeftijd, met zowel een landelijke bekendheid als regionale helden en zowel mannen als vrouwen met een diversiteit in disciplines: Johan Claassen, Jan van Duynhoven, Ria van Eyk, Christie van der Haak, Corry van Hoof, Theo Kuijpers, Guido Lippens en Lydia Schouten.

Kunstenaar zijn is geen baan, het is een manier van leven, vol onderzoek en experiment. Dat bewijzen deze kunstenaars op leeftijd, tussen 73 en 85 jaar, die nog steeds actief zijn met hun werk en het presenteren daarvan, en zich blijven vernieuwen in artistiek opzicht. Met de tentoonstelling wordt de vitaliteit van het werk en hun beroeps-praktijk getoond, soms in relatie tot het vroege werk. De titel is gekozen, omdat kunstenaars slechts zelden in het verleden van hun beroepspraktijk blijven hangen, terwijl zij ook niet overmatig bezig zijn met de toekomst. Het nu is het enige wat telt.

Tijdens de voorbereidingen van de tentoonstelling is Johan Claassen (Beek en Donk, 1950) overleden op 20 oktober 2023. Zo lang als zijn energie het toeliet is hij bezig geweest met de voorbereidingen voor zijn deelname aan de tentoonstelling in De Cacaofabriek. De  Cacaofabriek is verdrietig dat hij niet meer bij ons is, maar blij dat zijn werk postuum een onderdeel is van ‘Altijd in het Nu’.

 

Publicatie en randprogramma

 

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie met acht interviews door Rob Smolders. Hij was in de jaren ‘80 de oprichter van Metropolis M en heeft net als de kunstenaars die hij interviewde een lange historie in de Nederlandse kunstwereld. Daarnaast is er een randprogramma met op 21 januari 2024 een lezing door Miriam Windhausen over kunstenaarsnalatenschappen, en op 26 januari 2024 een voordracht van Leo Delfgaauw over zijn proefschrift ‘Oude meesters. De actualiteit van het gevorderde kunstenaarschap’, over een leven lang leren, dat ten grondslag lag aan deze expositie.

 

Julienne Tullemans en Bert Loerakker vertellen over de totstand-koming van de tentoonstelling en de achtergrond van een aantal specifieke werken, vanwege de mooie verhalen die daar mee verbonden zijn. Bert Loerakker zal zijn keuze voor de 8 kunstenaars toelichten.

 

Het belooft woensdag 17 januari wederom een boeiende avond te worden. Uiteraard is er na afloop ruimte voor vragen en discussie.

Datum

jan 17 2024
Expired!

Tijd

21:00 - 22:00
Categorie